Poľská turistka neprežila pád do Vodopádov Studeného potoka

21.07.2008 Poprad

Vysoké Tatry 21. júla (TASR) - Poľská turistka prišla o život dnes popoludní vo Vysokých Tatrách. Osudným sa jej stal pád do Vodopádov Studeného potoka.
Pád ženy do vodopádov asi sto metrov pod Rainerovou chatou oznámila horským záchranárom prostredníctvom linky 112 náhodná turistka. V strmých častiach vodopádu niesla voda telo asi 250 metrov, kým sa v dolnej časti zakliesnilo medzi skaly. Okamžite po nahlásení nehody sa na miesto vydala skupina záchranárov z oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) vo Vysokých Tatrách. O spoluprácu požiadali aj záchrannú zdravotnú službu. Horskí záchranári identifikovali miesto, kde bolo zakliesnené telo turistky. S pôvodne udávaným miestom sa nezhodovalo. Záchranári HZS sa spustili do vodopádu pomocou lán, vyprostili telo a začali s resuscitáciou. Samotné vyprosťovanie sťažoval vysoký stav vody po nočnej búrke.
Pod tragický pád poľskej turistky do vodopádov sa mohol podpísať podľa názoru záchranárov mokrý terén a neopatrnosť.
Na mieste zasahovala aj posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby (LZZS) Air Transport Europe (ATE) z Popradu. Podľa hovorcu LZZS ATE Pavla Svetoňa bola posádka pripravená letieť na pomoc 45-ročnej Beate S. zo Stalowej Wody okamžite po správe z krajského operačného strediska Integrovaného záchranného systému, ktorú prevzala o 12.34 hod. \"Na záchranný let bola vyzvaná o hodinu neskôr, \" informoval hovorca. Dodal, že lekárka LZZS ATE sa pripojila k lekárovi rýchlej lekárskej pomoci Emergency Medical Service (EMS), ktorý bol na mieste nehody skôr, ale oživovacie pokusy oboch boli neúspešné.
Horská záchranná služba apeluje na návštevníkov Tatier, aby zvýšili opatrnosť pri pohybe v blízkosti vodopádov a nepodceňovali terén. Turisti by sa nemali pohybovať mimo značkovaných turistických chodníkov. Záchranári ich upozorňujú, aby predovšetkým rešpektovali technické zábrany ako zábradlia, výstražné tabuľky, reťazové ohraničenia chodníkov, ktoré vymedzujú bezpečný terén.
Telo turistky dopravili záchranári pozemnou cestou do Starého Smokovca.
 

Vyberte región